Schrijversleven

Schrijversleven

26 maart 2020

Bijna één jaar geleden rolde het eerste exemplaar van Entre Nous van de band.  Het lijkt een eeuwigheid geleden want inmiddels is de wereld totaal veranderd. We moeten tot nader order thuis blijven, mogen geen handen meer schudden, we “zoomen” digitaal het zonnigste voorjaar sinds tijden in en ontmoeten mensen voornamelijk online. Zorgmedewerkers zijn onze nieuwe helden, kinderen krijgen thuisonderwijs en het Centraal examen is afgeschaft. Winkels, restaurants en musea zijn gesloten en het bos en het strand zijn alleen nog toegankelijk als je op loopafstand woont. Mijn buurman heeft ineens lang haar en een blonde vriendin zie ik langzaam veranderen in een brunette. Het staat beiden niet verkeerd, over een paar weken is dat misschien anders.

 

Thuis blijven, het vraagt best wel iets van ons.  De Franse intellectueel en romanschrijver Marcel Proust weet een uitweg met zijn uitspraak: “De ware ontdekkingsreiziger gaat niet op zoek naar nieuwe landschappen, maar kijkt er met andere ogen naar.” Zelfs met alle beperkingen van dit moment, is je geest vrij. Vrij om de boel eens even lekker op te schudden, te fantaseren over wat je nog wil in de toekomst of terug te denken aan mooie momenten uit het verleden.

 

En in dat kader kijk ik dankbaar terug op afgelopen jaar. Entre Nous nam mij mee op een feelgood avontuur. Ongelofelijk wat voor leuke dingen er gebeurd zijn, dankzij dit boek.

 

Ik mocht mijn boekpresentatie geven in boekhandel Kramer en van Doorn, waar in één avond meer dan tachtig boeken over de toonbank gingen. Ook mocht ik een boekbespreking en een lezing over de liefde geven in Boekhandel Dominicanen in Maastricht, volgens “The Guardian” de mooiste boekhandel ter wereld. Ik kreeg een prachtige recensie over Entre Nous van Biblion en mijn boek werd in de bibliotheken opgenomen. Ik kreeg bericht dat mijn roman zelfs deel uitmaakt van het Nederlands cultureel erfgoed. Mijn boek werd aanbevolen in de bladen Gooisch,  Côte &Provence, Viva, Weekend en Stadspers Zeist. Ik stond op de cover van MEdium, een blad voor ME/CVS patiënten. Ik volgde een cursus Social Media en maakte een Instagram account aan waar ik nu  iets meer dan 250 volgers heb, qua aantal niet wereldschokkend, maar daarom wel nog persoonlijk. Mijn volgers zijn  mensen die positief in het leven staan en waar ik af en toe inspirerende chatgesprekken mee heb. Ik ben live geïnterviewd voor radio Slotstad en voor RTV Maastricht, ik leerde nieuwe mensen kennen en als belangrijkste: ik kreeg ontzettend veel leuke reacties en foto’s  van lezers die mij ook aanmoedigen een tweede boek te schrijven.

 

Raad je het mensen aan om een boek te schrijven, vragen mensen mij. Mijn antwoord is: Ja, mits je niet de verwachting hebt dat je er veel mee gaat verdienen. Het aantal Nederlandse schrijvers dat van zijn of haar werk kan leven is beperkt. In geld zal ik er dus niet rijk van worden maar voor mijn ziel was het een ervaring die onbetaalbaar is. Mijn tweede roman is dan ook in de maak. Sommige personages uit Entre Nous komen terug in een bijrol, er komen nieuwe hoofdpersonen. Ik neem jullie mee naar mooie plekken in Bali, Frankrijk en Italië en ik zal echte tips uit de relatieworkshops en lezingen die ik geef, verwerken in het boek.

 

In mijn lezingen en workshops geef ik je de middelen om op ontdekkingsreis te gaan naar je partner. Want hoe goed je je partner ook denkt te kennen, er zijn altijd dingen die je nog niet weet. Robert en ik zijn dit jaar 30 jaar bij elkaar, we weten elkaar nog steeds te verrassen en zijn nog lang niet op elkaar uitgekeken. Blijf nieuwsgierig, ontdek je partner opnieuw, stop met kritiek en start met complimenten. Seks en complimenten zijn de smeerolie van een goede relatie.

 

Zodra de Corona crisis voorbij is, start ik met nieuwe workshops en lezingen waarmee je in je relatie kunt investeren op een leuke, doelgerichte manier aan de hand van concrete tips, herkenbare voorbeelden en humor. Tot die tijd deel ik relatietips met uitleg op Instagram en Facebook. Als je me volgt, kun je me via de chatfunctie van Instagram ook vragen stellen.

 

En mocht je Entre Nous nog niet gelezen hebben, grijp dan nu jouw kans want ter ere van de eerste verjaardag van mijn feelgood roman ontvang je tot en met 16 april 2020 een gratis e-book van Entre Nous als je een e-mail stuurt naar ivonne@heartforbooks.nl o.v.v. 1 jaar Entre Nous.

 

Hoop dat jullie gezond blijven en blijven genieten van kleine dingen. Heb het goed!